Les mer om sexolog Gro Isachsen Sexolog
Gro Isachsen


Bekkenbunnstrener


 
Til forsiden
 
Bestill
 
Om VagiFlex
VagiFlex bekkenbunnstrener
Vaginalt TreningsProgram
Historien bak VagiFlex
Treningsdagbok
 
Sammenligning av trenere og treningsmetoder
 
Bekkenbunnsmusklene
Trening av musklene
• For et bedre seksualliv
• For en trangere skjede
• Mot smerter i underlivet
• Før en fødsel
• Etter en fødsel
• Ved økt alder og overvekt
• Ved overfylt blære
• Mot urinlekkasje
 
Tips en bekjent
 
Du handler enkelt og sikkert med:
PayPal
Trening mot smerter i underlivet
Trening med VagiFlex bekkenbunnstrener og Vaginalt TreningsProgram mot vestibulitt, vaginisme, menssmerter, endometriose, bekkenløsning, prolaps og samleiesmerter.

Flere av de som har vært med på å prøve ut VagiFlex har enten hatt vestibulitt eller vaginisme, eller en kombinasjon av disse lidelsene. Mange har blitt kvitt lidelsene eller blitt bedre med jevnlig trening med VagiFlex.

Resultatene fra disse undersøkelsene er enn så lenge basert på for få deltakere til å være signifikante, men viser likevel at for noen med disse lidelsene kan bekkenbunnstrening hjelpe.

I tillegg vil trening av bekkenbunnsmusklene med VagiFlex skjedetrener være til hjelp for kvinner med menssmerter, endometriose, bekkenløsning, prolaps og samleiesmerter.


Vestibulitt
Vaginisme
Menssmerter
Endometriose
Bekkenløsning
Prolaps
SamleiesmerterVestibulitt

Vestibulitt gir en sviende og brennende smerte i området rundt skjedeåpningen og like innenfor. Smertene kan utløses ved berøring eller forsøk på innføring av penis, av en tampong, egne eller partnerens fingre eller instrumentene til en gynekolog.

Vi regner med at ti prosent av norske kvinner utvikler vestibulitt. Sykdommen rammer særlig kvinner som; vasker underlivet ofte, tror de har hyppige urinveisinfeksjoner eller sopp, bruker p-piller, stiller meget høye krav til seg selv og har problemer med å si nei, eller en kombinasjon av disse faktorene.

Hva som forårsaker vestibulitt er ikke påvist sikkert. En mulighet er at det oppstår en betennelsestilstand i nerveendene i området rundt skjedeåpningen. En annen teori er at svettkjertlene blir betente. Det er også de som mener allergi er hovedårsaken eller kan være en del av sykdomsbildet.

Mange med vestibulitt forbinder samleie med smerte, etterfølgende sopp eller urinveisinfeksjoner, pliktsex og «gnagsår». Det gjør at mange trenger å venne seg til å ha noe i skjeden når vestibulitten er på retur. VagiFlex gjør smerten mindre intens og tilvenningen enklere siden kvinnen hele tiden har kontroll mens hun har noe i skjeden som ikke beveger seg. Trening med VagiFlex øker også blodgjennomstrømmingen, noe som bidrar til at helingsprosessen går raskere.

Samtlige kvinner med vestibulitt som har vært med på å teste VagiFlex kunne bruke skjedetreneren. Det at den holdt seg helt i ro og ikke utsatte skjedeåpningen for friksjon under treningen gjorde at tilvenning til å ha noe i skjeden ble enklere. Samtidig hjalp det at blodsirkulasjonen ble bedre etter som musklene ble sterkere og kontrollen med dem økte.

For de med vestibulitt kan VagiFlex med vibrasjon gjøre tilvenning til å ha noe i skjeden enklere. Les mer om VagiFlex med vibrasjon.


Vaginisme

Vaginisme er ufrivillige sammentreninger av musklene rundt skjeden når noe skal føres inn i skjeden, noe som skjer på grunn av negativ muskelhukommelse. Musklene som er involvert er bekkenbunnsmusklene, som ligger rundt skjeden like innenfor åpningen.

For de med
vaginisme, som også kalles skjedekrampe, kan VagiFlex være et effektivt hjelpemiddel for de som har partiell vaginisme, det vil si at skjeden er delvis sammensnurpet fordi bekkenbunnsmusklene har gått i lås. VagiFlex vil kunne hjelpe de som har kommet et stykke på vei i å presse ut disse musklene, slik at de har fått en åpning i skjeden med plass til VagiFlex.

De med total vaginisme bør starte uttøying av skjeden med fingrene eller en dillator. Dillatorer med ulik omkrets leveres i pakker, og kan kjøpes på nett. Når åpningen er stor nok kan en gå over til å bruke VagiFlex for videre uttøying og trening av fleksibilitet i muskulaturen.

Undersøkelser har vist at cirka 5 prosent av kvinner utvikler vaginisme.

Formålet med å bruke VagiFlex er nettopp å trene disse musklene til å bli mer fleksible, og at de som bruker VagiFlex skal få mer kontroll med denne muskulaturen. VagiFlex gjør ikke bare at kvinnen får kontroll med å stramme musklene – for de med vaginisme er det viktigste og lære å bevisst slappe av i disse musklene.

Målestaven som følger med VagiFlex skjedetrener er ikke bare effektiv til å måle knipestyrken i bekkenbunnsmusklene. Med Målestaven kan brukeren også kjenne om hun kan slappe av i musklene, noe som er meget viktig ved vaginisme.

For kvinner med partiell vaginisme er det en forutsetning for trening med VagiFlex at du har en åpning i skjeden med diameter på 28 mm. Du vil da kunne føre inn VagiFlex ved hjelp av målestaven. Egentlig er diameter på VagiFlex 32 mm på det tykkeste, men den er hul nesten helt fram i tuppen og kan derfor klemmes sammen litt også på det tykkeste. VagiFlex er med vilje gjort spiss for å gjøre det enkelt å føre den inn i skjeden.

For de med partiell vaginisme kan VagiFlex med vibrasjon gjøre det enklere å komme i kontakt med musklene i bekkenbunnen og kontrollere disse. Les mer om VagiFlex med vibrasjon.


Jeg anbefaler kvinner med vaginisme eller vestibulitt å lese kapitlene med selvhjelpsprogram for hvordan selv behandle disse plagene i min bok, «Mer lyst!». Her beskrives for første gang i norsk faglitteratur grundig og utfyllende hva kvinner kan gjøre for å komme over vaginisme og vestibulitt, som mye handler om stram bekkenbunnsmuskulatur eller bekkenbunnsmuskler som lever sitt eget liv – uten kontroll. Metodene som beskrives har jeg prøvd ut sammen med klienter. Metoder som har vist seg å virke for kvinner med slike smerter.


Menssmerter

Menstruasjonssmerter kan utløses av at det produseres prostaglandin, som fører til sammentrekninger, nærmest kramper i livmora. Arrvev og godartede svulster kan også gi menssmerter. Mange får tilleggsplager som blekhet, diare og kvalme.

Det kan hjelpe å bruke prostaglandinhemmere som Napren og Ibux med en gang smertene kommer. I tillegg hjelper bekkenbunnstrening med VagiFlex for noen.


Endometriose

Endometriose kan gi store smerter. Smertene kjennes i bunnen av skjeden under samleie. Smertene kan være store under menstruasjon, og kan gi atskillig større blødninger enn normalt. Smerter kan også oppstå ved avføring og ved eggløsning. Risikoen for barnløshet er betydelig siden egglederne kan blokkeres av arrvev. For noen er smertene kroniske. For andre merkes ikke sykdommen.

Sykdommen og smertene oppstår fordi deler av livmorslimhinna og vev herfra vokser utenfor livmora, vanligvis på egglederne eller i bukhulen. Endometriose kan avhjelpes av bekkenbunnstrening med VagiFlex.

Endometriose er en svært vanlig underlivssykdom. Undersøkelser har vist at så mange som 20 prosent av alle kvinner kan ha endometriose.Bekkenløsning

Bekkenløsning er en svært vanlig plage for gravide. For noen sitter plagene i også etter fødsel og kan gi store, og for noen nesten invalidiserende smerter. For noen varer bekkenløsningen flere år, mens det for andre kan være over etter uker. Bekkenløsning er hormonelt betinget og skjer fordi leddbånd utvider seg for å forberede fødselen.

Hva slags trening som kan hjelpe avhenger av hvor smertene sitter, og må spesialtilpasses hver enkelt kvinne. Ta kontakt med fysioterapeut med spesialkompetanse på bekkenløsning. For noen kan det hjelpe å trene kjernemusklene, som også innbefatter bekkenbunnsmusklene.

Trening med VagiFlex før og under graviditeten vil styrke musklene i bekkenbunnen og gjøre de mer fleksible. Sterke og fleksible muskler vi bedre være i stand til å klare de store påkjenninger som en graviditet og fødsel er for hele bekkenet.

Mange trenger også å lære å slappe av i denne muskulaturen, noe mange får økt bevissthet om når de bruker VagiFlex skjedetrener. Best utbytte av trening har kvinner som starter forsiktige øvelser, og gradvis øker kontrollen og samspillet mellom muskulaturen i bekkenbunn og rygg.


Prolaps

Trening av musklene i bekkenbunnen hjelper også for de som har prolaps i underlivet, det vil si opplever fremfall eller nedfall av blære, livmor eller tarm. Slike plager kan være svært begrensende for et aktivt seksualliv. De vanligste plagene er at samleier blir smertefulle og skjeden oppleves som svært kort.

Styrketrening av bekkenbunnsmusklene forhindrer at disse organene siger ned. Trening kan også være et godt alternativ til kirurgi. En ny studie ved Norges Idrettshøgskole viser at at en av tre gravide merker symptomer på prolaps på grunn av svake bekkenbunnsmuskler etter fødselen.


Samleiesmerter

Sex skal gi gleder, nytelse og positive forventninger. Dessverre forbinder mange kvinner sex med smerter. Det fører til negative assosiasjoner til sex, og lite lyst på det som fremkaller smerten – samleiet.

Smertene kan være spesielt merkbare i begynnelsen av samleiet, de kan være der hele tiden, eller etter sex. Smertene kan lokaliseres til ulike steder i skjeden, som helt ytterst ved åpningen, lenger inn der bekkenbunnsmusklene ligger eller innerst i skjeden ved støtsmerter.

En vanlig årsak til smerter under samleiet er at kvinnen har sex uten tenning. Forbinder hun samleier med smerter blir hun heller ikke tent, og dermed ikke våt. Mange får da mer gnagsår enn gleder. Manglende tenning gjør også at skjeden blir for kort for samleie.

Mange blir mer bevisst sin egen tenning og tenner lettere ved at de bruker bekkenbunnsmusklene til å pumpe blod til kjønnet. Da blir kvinnekjønnet erigert. Skjeden retter seg ut, blir lengre og mer følsom, og den blir våtere på grunn av økt blodgjennomstrømming. Trening av bekkenbunnsmusklene med VagiFlex gjør også at hun bevisst lærer seg å slappe av i musklene, slik at hun unngår smerter når penis føres inn i skjeden.

 
Se også Smerter og ubehag i underlivet hos kvinner på sidene til Klinikk Sexologen.
 


© 2010 VagiFlex - Sexolog Gro Isachsen - Klinikk Sexologen
Personvern og betingelser for bruk